Monday, April 6, 2009

Mari Memasak Sesi Ke 2

Kalau dulu kitorang buat kuih raya masa bulan puasa dulu, untuk sesi kali ini, kitorang masak makanan untuk lunch bersempena hari menge"test" periok nasi anor yang baru pulih dari kerosakan.

Agenda kali ini adalah memasak ketam masak lemak menggunakan periuk nasi.

Lepas ni... nak masak apa pulak ek!

Inilah ketam yang menjadi santapan kami... 9 ekor semua skali
Proses menyiang ketam.
Ketam yang sudah dibersihkan.
Tak ada lesung, hammer pun berguna juga! hehe
Bahan2: Cili api, bawang besar dan kunyit hidup (blender), serai, santan dan asam keping.
Kelas masakan paling kewl.. masak sambil mencangkung. Mujur tak jadi ketam kangkang! :P
Ketam yang siap dimasak.
Anor sedang menceduk nasik.
Lauk sampingan sayo sawi n telur dadar yang diimport dari warong Mak Yah.
Burppppppppppp... Alhamdulillah!

*** Gambar sumbangan Kedai Gula-Gula

2 comments:

  1. Lepas ni masak shark fin soup plak!

    ReplyDelete
  2. nasib baik la aku alergik kat ketam ni. kalau taaaaaak.....!!!

    ReplyDelete