Tuesday, October 27, 2009

Sehati berdansa

Mak tengok sehati berdansa.... anak pulak naik sheikh!
video

Friday, October 23, 2009

Hari Keluarga Fakulti Pendidikan

Acara membina balloon tower
Haziq n Fahim berkenalan dengan kawan2
Aktiviti paling banyak iaitu berendam
Aktiviti kedua banyak.. posing!

17-18 Oct lepas, tempat kerja aku telah mengunjurkan Hari Keluarga yang bertempat di Tanjong Puteri Resort di Pasir Gudang.

Memandangkan selama aku berkerja, aku tak pernah joint aktiviti keluarga seramai ni, jadi aku rasa sangat seronok.

Sayangnya, aku terlibat sebagai AJK dan MC pada Makan Malam Gemilang tu. Jadi banyak masa sepatutnya bersama keluarga tapi tak dpt luangkan masa dengan hubby dan anak2. Tapi sempat laa jugak masuk game poney tail dengan bawak bola kepit. No 1 beb group aku dalam acara bola kepit tuh. Power jugak kepitan group aku membawa bola celah ketiak dan celah kelengkang. Hahaha

Tapi aku berterima kasih sangat2 pada endut aku tuh sebab dia laa yang menjaga dan melayan Haziq ngan Fahim yang melasak tuh.

Tapi part yang paling enjoy adalah masa mandi2. Seronok betul. Tambah plak dah lama tak ke swimming pool. So, dapat le aku lepas gian skali. Konon2 melayan anak bermandi manda.

Tahun depan kemana pulak laa agaknye venua untuk Hari Keluarga. Tak sabar nak joint lagi!

Thursday, October 22, 2009

Kempen Amalan 5S

Salah satu kempen dalam kerja kerajaan ni adalah AMALAN 5S. Mulanye aku pun tak tau... pebenda laa 5S tuh. Rupanya, 5s tu bertujuasn untuk meningkatkan komitmen dan kualiti kerja staf melalui persekitaran yang sistematik.

Contohnye laa macam dalam drawer. Masa aku baru2 masuk, aku diberikan satu bekas yang ada banyak compartment dlm nye. Pastu ada satu pelan untuk letak gunting kat mana, pensil kat mana, stapler kat mana. Dlm ati aku... giler organized! So bila ditugaskan untuk buat design2 5s ni, baru aku nampak gambaran.

Untuk audit 5S kali ni, opis aku dpt no 1. Hasil kerjasama dengan kawan2 seopis yang lain. Berbaloi gak laaa aku rasa sebab sampai kene balik kol 8 malam! Sian Haziq n Fahim terpaksa tumpang umah cikgu dia.

Inilah rupa pejabat PSM Fakulti Pendidikan selepas di 5S kan.
Trofi kemenangan (siap bintang2 nko!). Sijil mana ntah... malas nak carik
Sususan file dengan rekaan eksklusif oleh aku laa konon. hahaha
Pejabat PSM
Antara angle2 yang molek sket aaa
Dalam laci aku. Soso burger king tak seharusnya di situ. Dah melanggar etika 5S.

Suasana tersusun hanya pada pagi hari Audit sahaja. Lepas tengahari jadi 2S jer. Sepah dan semak semula. Hahaha. Ni laa namanya... hangat2 taik fahim!

Thursday, October 8, 2009

Pujian Untuk Mama

Jam menunjukkan pukul 10 lebih malam. Fahim sudah hanyut dibuat mimpi. Syed pula sibuk dengan laptopnye. Haziq kebosanan sebab keseorangan melayan matanya yang semakin layu.

Aku di dapur membuat trifle untuk jamuan hari raya taska Haziq dan Fahim.Tiba-tiba... Haziq datang ke dapur bertanyakan apa yang sedang aku lakukan.

Haziq: Mama buat apa?
Aku: Buat kuih untuk school haziq laaa. Nape?
Haziq: Oooo... (memerhatikan aku mengacau kastard)

Haziq: Nak tengok TV lah. (terus berjalan ke depan kemudian patah balik semula ke dapur)

Haziq: I love u mama, good night.
Aku: I love u too. Meh kiss dulu (aku cium n peluk dia suruh pergi depan. Haziq ke depan semula, tapi patah balik ke dapur lagi)

Haziq: Mama, mama cantik.
Aku: TQ sayang (kembang jubo)

***Jalan sikit dan patah balik beberapa kali untuk kata2 pujian pada mamanya)

Haziq: Mama, mama kurus.
Aku: Hehehe.. Haziq pun kurus. (kembang idung plak)

Ulang ***

Haziq: Mama, mama babi.
Aku: Hah???? (terkejut seh... ni maki aku ke apa. Kuncup semua yang kembang tadi)
Haziq: Mama babi.... patung babi tuh
Aku: Patung barbie ker? (nak comfirmkan maki ke puji)
Haziq: Patung yang girl tu laaa
Aku: oOOoo.... dah.. gi tido laaa.. nanti esok susah nak bangun. (sebenonya aku takut benda2 lain plak keluar)

Sebelum dia tido... dia datang lagi skali kat aku...

Haziq: Mama, mama macam bidadari

Ekekeke.. baru laa aku lega. Memang sah laa dia nak puji sebenonye.,.. tapi sebutan tuh.. tertinggal huruf R tuh...

Hai laaa anakkkk

Tuesday, October 6, 2009

1 Malaysia

Fahim mengusha lilin. Sibuk nak bakar gak!
Menjinjing tanglong dengan gumbira. Aku pun syok jugak sebenonye. Tak pernah main!
Mak-mak biasa laa.. asyik nak amik gambo anak jer manjang.
Tanglong2 yang digantung.

Jumaat hari tuh, jiran2 aku yang berbangsa Cina datang beraya. Aku cuma sempat menghidangkan kari ayam yang dimakan cicah ngan roti perancis. Memandangkan ada tu cina kelantan, cina kedah... aku tengok pandai jugak laa derang makan cicah2 ni.

Lepas berhari raya kat rumah aku, derang ajak plak ke rumah Kak Ami (cina corner lot) untuk main tanglung. Macam menarik. Jadi aku pun buat lawatan balas pulak ke rumah dia.

Anak2 aku dan anak2 jiran dah macam ayam dan itik bila bercakap. Ntah apa yang derang ckp.. tetiba gelak sama2. Aku pun tak paham.

Semoga semangat muhibah ini akan kekal sampai tua nanti. Maklum laaa.. nak duduk taman tu lama.

Thursday, October 1, 2009

Aidilfitri 2009

Gambar di pagi raya. Syed tukang amik gambo. Sebab tu takde
Menziarahi pusara Arwah Syed Abdullah Syed Mustafa a.k.a bapa mertua ku
Kat Tanjung Agas.
Kat Parit Sonto

Sambutan Aidilfitri tahun ni disambut dengan sederhana. Sepatutnya pagi raya turn umah UDA, tapi memandangkan parent aku balik Rembau, kami anak beranak pun beraya laa di Taman Rinting.

Aku masak laksa Johor tahun ni. Tapi sayang, masa bawak balik Muar, kuah laksa tu dah basi sebab seharian dalam bekas flusk dlm bonet kereta. Takde rezeki.

Pada kawan2, jemput laa datang ke rumah. Open house besar2an takde... but if u guys nak datang beraya, habaq awal2... insya-Allah aku masakkan sedikit juadah iaitu budu cicah roti. Ada brani? hehehe