Sunday, November 9, 2008

Gara2 nak kurus

Aku tak tahu dah kenapa dengan aku ni. Mungkin kerana takut gemuk, aku mengambil keputusan untuk menurunkan berat badan.

Sebenarnya, perkara yang membuatkan aku teruja sangat nak kurus ni sebab aku jeles ngan Melor (Founder Moley Garden). Geramnye aku melihat dia berkurung modern dalam gambar raya CMEAD dengan perut yang kempis beserta pinggang yang ramping! Sedangkan aku bila berkebaya atau berkurung modern, berlipat2 bahagian abdomen aku yang LEBIH kempis dr Melor suatu ketika dulu. Arghhhhh!!!

Jadi, aku memotivasikan diri aku supaya turunkan berat badan macam Melor! (kak fadh bukan cemburu ke arah keburukan tau! Jadi sumber inspirasi)

Oleh kerana aku inginkan hasil yang cepat (sebab aku malas nak senam), aku pun dengan beria beli JAMU ASBAB dengan harapan bleh mengempiskan perut dan kuruskan badan. Aku tunjuk kat Kafi. Kafi pun cam terkejut dengan tindakan poyo aku beli jamu tuh. Dia kata aku lebih rela berak dari senam. Ye... mulanya aku lebih rela berak2...

Aku minum jamu tu pada siang hari. Sampai nak waktu balik, aku cakap kat Kafi, apsal aku tak sakit perut pun. Patut minum jamu tuh akan sakit perut dan berak2. Dalam email diari isteri juga, aku cakap benda yang sama. Siap aku buat assumption yang agak poyo yang aku ni tak berlemak agaknye. Tu yang tak berak. Hahaha.. poyo kan!

Tapi!!! Bila bulan menampakkan dirinya, perut aku mula terasa tegang. Lepas tu terasa memulas2 manja yang aku rasa ok lagi. Tak lama lepas tu... perut aku memulas2 gile yang membuatkan aku mencecet masuk toilet! Ishh!!! Sakit gile perut aku... dah macam contraction nak beranak! Mujur daya kemutan aku berada dalam kondisi cemerlang! Jadi tak terlepas kat panties. Hihik! Aku selamat.

Tu peristiwa buangan pertama. Kemudian, kami sekeluarga membuat gerakan ke umah mertua aku kat Taman Rinting. Peristiwa sama berulang. Sewaktu membeli makanan, rasa memulas datang dengan lebih drastik. Aku dah menggigil menahan tinja, tanpa segan silu, aku melepaskan hajatku di toilet restoran itu.

Arghh... peluh jantan aku dah keluar. Lutut aku juga semakin lemah sedangkan perut aku semakin menjadi2 pintalan dan pulasannya. Sampai umah mertua, dari jauh aku dah call mintak tolong bukakkan gate. Sampai depan gate, aku terus turun kereta tanpa sempat nak salam, ke toilet juga yang aku tuju. Sesi pembuangan tinja masih berlaku 3 ke 4 sesi selepas itu. Aku dah kepenatan dengan wajah yang sedikit pucat. Dan dalam keletihan dan kesakitan itu juga, sempat aku tanyakan soalan bodo pada laki aku. Kalau aku gemuk, dia sayang kat aku tak? Dia cakap dia sayang. Haha.. tak tau laa betul2 ikhlas dr hati ke tak kan.... :P

Arghhh.. aku serik. Aku tanak makan jamu ASBAB lagi. Gemuk pun gemuk laa. Baru aku sedar kebenaran kata2 Kafi. Senaman lagi berkesan dari berak2.

Kini, aku nak ubah pegangan untuk kurus. Aku lebih rela senam dari berak!

Semalam aku jogging pakai alat jogging mak tuh 5 minit tau!

7 comments:

  1. bace entry tetibe rase mcm perut sendiri turut memulas manje hahahah!

    ReplyDelete
  2. Ko tak gemuk la fadh...badan macam tu la seksi..huhuuu...sbb tu laki sayang.
    Bersenam ngan anak pun cukup membantu.Dan buat aktiviti2 mengemas rumah tahap keluar peluh. Tak payah Senam & mkn ubat.

    ReplyDelete
  3. kalau nak kurus cepat, lagi bagus makan sesudu nasi je..itupun sebulan sekali..muahahaha

    ReplyDelete
  4. Bekal roti gie pejabat, jgn makan brunch. Ptg minum nescafe cicah beskut kering. Mlm makan nasik ngan hidangan yg serba serbi lengkap segara nutrisi. :D Klu perlu supper or mid-night snack, biskut kering cecah susu panas...syiokk~!!

    *poyo jer nasihat nie..sendiri tak buat...*

    ReplyDelete
  5. Kak Fadh gemuk?? Tak Percaya lah...

    ReplyDelete
  6. assalam. hee.. best akak. ada penah gak orang dok cskap pasal jamu asbab ni. tak berani nak amik. sebab memulas tu, rela lagi amik ostemarix n alfalfa.. smooth aja.. uhuhu..

    ReplyDelete