Thursday, February 5, 2009

Kuih Samosa

Aku ke rumah Enie weekend hari tuh. Enie jamukan aku dengan kuih samosa yang dia beli kat Pasar Tani Larkin. Tu yang menggerakkan aku untuk cuba buat kuih nih.

So dengan semangatnya pada keesokan hari, pukul 8 aku dah berada kat tesco membeli bahan buat samosa dan juga breakfast. Daging cincang dan juga pastry popiah.

Malam tuh, lepas buat inti samosa yang aku rasa cam sedap jer (puji diri sendiri a.k.a syok sendiri).. aku pun dengan semangatnye nak masukkan inti ke pastry.... tapi puas aku gayakan... aku practic pakai sapu tangan.... tak jugak menjadi 3 segi... so aku buat jer laaa samosa tapi popiah version... rectangle! (rectangle tau melor.. bukan triangle.. :P).
Syed suruh jer buat bentuk petak... dia suruh aku rujuk jamie oliver.. bila masak.. mana nak hias2.. mana nak cantik2... main taram jer...

itu jamie oliver.. aku fadhilah othman

sudahnye.. aku simpan semua bahan tadi dalam fridge... aku tak puas hati camner nak jadikan 3segi...

esoknya... sampai je opis.. yang aku cari dulu.. kak mai.. tapi kak mai pun tak reti.. tanya haidar.. pun sama... so aku on pc... search... jumpa!

dan inilah hasil samosa ku dengan kitchen helper yang sangat laa rajinnye nih!

Taraaaaa!! amacam..? ok tak?
Mula2...bentangkan dulu pasty...

pastu.. hentam jer laaa... janji ko diam dikkkk

4 comments: